Antidopning – Vaccination av klubben

KFUM Örebro Friidrott har vaccinerat sig mot doping.

KFUM Örebro Friidrott har tagit steget och vaccinerat klubben mot doping. Vi har utformat en handlingsplan och en akut beredskapsplan som kommer att efterföljas. Via information och länkarna nedan når ni vår handlingsplan och övrig information som är av relevans  för att minska risken för dopingfall i vår förening. 

Handlingsplan och akut beredskapsplan

Antidopingplan KFUM Örebro Friidrott

Antidoping Regler och Föreskrifter 

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt WADA:s (World Anti-Doping Agency) internationella standarder. Dessa grundar sig i WADA:s världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten. Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida

Tar du dopingklassade läkemedel? 

Det är viktigt att kolla upp om ditt läkemedel är dopingklassat. Det gör du enklast genom att söka efter det i Röd-Gröna listan som är ett bra hjälpmedel som RF har tagit fram och som grundar sig på WADA:s lista över dopingklassade substanser. Listorna hittar ni på RF:s hemsida.

Behöver du söka dispens? 

Är ditt läkemedel dopingklassat och det inte finns några tillåtna alternativ, kan du behöva söka dispens i Sverige eller internationellt beroende på vilken nivå du idrottar på. Ta reda på vad som gäller för just dig på RF:s hemsida.

Dopingkontroll 

Som medlem i vår förening kan du bli utvald till dopingkontroll. För att du ska veta hur en dopingkontroll går till och dina rättigheter och skyldigheter i samband med detta, har RF tagit fram en folder och en film som vi rekommenderar att du läser/ser på RF:s hemsida.

Kosttillskott 

RF avråder från användning av kosttillskott, mer än på rent medicinska grunder. Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser trots att det inte står på innehållsförteckningen. Eftersom du är ytterst ansvarig för vad du stoppar i dig, tar du alltid kosttillskott på egen risk. Läs mer om RF:s rekommendationer för kosttillskott och se RF:s korta filmer inom samma ämne på RF:s hemsida.

Direktlänkar

RFs kunskapstest gällande antidoping (rekommenderas till samtliga aktiva och ledare i föreningen):

RFs Kunskapstest gällande doping

E-baserade utbildningen kring antidoping – Ren Vinnare (ett krav för våra elitaktiva och tränare som ansvarar för elitaktiva):

E-baserad utbildning kring doping – Ren vinnare

Övergripande information:

RFs Antidoping

Information gällande dispensregler:

Dispensregler

Information gällande otillåtna substanser och Wadas Dopinglista:
Rödgröna listan
Wadas Dopinglista
Kosttillskott

Kontaktpersoner i föreningen är:

Per Drageryd